Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Forklift Oparatör Belgesi

Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Forklift Oparatör Belgesi eğitimimizi inceleyin
Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı Forklift Oparatör Belgesi

GENEL AMAÇLAR:

Eğitim Kazanımları

Forklift Ehliyeti Nereden Alınır?

 

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Operatörlük Kursları tarafından forklift belgesi verilir. Forklift belgesi olmadan aracı kullananlar suç işlemiş olurlar ve iş kanunu gereği cezalandırılırlar. Forklift belgesi almak için bazı şartlar vardır. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz;

• Forklift operatör adayının 18 yaşını doldurmuş ve 19 yaşından gün almış olması gerekir.
• En az 8 yıl eğitim almış olması gereklidir.
• Kanunen belge almasında herhangi bir sakınca bulunmamalıdır; mahkûmiyet halinde olmamalıdır.
• Sağlık kontrollerinden geçmiş olmalıdır; forklift kullanmaya herhangi bir engeli olmamalıdır. Forklift belgesine sahip olmak için herhangi bir ehliyet sahibi olmasına gerek yoktur.

 

Forklift Belgesi İçin Hangi Evraklar İstenir?

 

Forklift belgesi almak için aşağıdaki evrakları eksiksiz olarak ilgili kursa teslim etmek gerekir. Bir tanesinin dahi eksik olması, belgenin verilmesini engeller.

• 8.sınıf mezunu olduğunu gösteren diploma
• Belgeyi alacak kişinin 10 adet vesikalık fotoğrafı. Fotoğrafın yeni olması zorunludur.
• Sabıkalı olmadığını ispatlayan, sabıka kaydı. E-devlet sisteminden sabıka kaydına ulaşmak mümkündür.
• Sadece beden değil, kişinin ruh sağlığının da yerinde olduğuna dair sağlık belgesi.

 

G Sınıfı Ehliyet Nedir?

 

Öncelikle “forklift ehliyeti hangi harf” sorusunun yanıtı ile başlayalım. Forklift ehliyeti, G sınıfı ehliyete dahildir. G sınıfı ehliyet, yalnızca iş makinaları kullanabilmek adına alınan sürücü belgesine verilen isimdir. Forklift operatörü ehliyetini alan kişiler iş makinalarını, kapalı ya da açık alanlarda, şantiye ve depo içinde yasal olarak kullanabilme hakkına sahiptirler. G sınıfı sürücü belgesi gerektiren iş makinalarını şöyle sıralayalım; forklift, kazıcı, greyder, kepçe, dozer, silindir, transporter.

 

Forklift Ehliyeti Fiyatı Ne Kadar?

 

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurslardan forklift belgesi alabilirsiniz. Bunun için seçtiğiniz kursa göre fiyat belirlenir. Kurs ücreti haricinde sizi bekleyen bazı ödemeler vardır. Sağlık raporunu sağlık ocağı ya da aile hekiminizden ücretsiz olarak alabilirsiniz. Ancak bunun özel hastanede ya da özel polikliniklerden almak isterseniz ücret ödemeniz gerekir. Sabıka kaydını E-devlet sisteminden ücretsiz olarak görüntüleyebilirsiniz.  Operatörlük sınavı Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılır bu nedenle Operatörlük Sınav Harcı ödemeniz gerekir. Operatörlük belgesini ehliyete dönüştürmek için Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen G sınıfı sürücü belgesi harcı ödemeniz gerekir. Forklift ehliyeti için değerli kâğıt bedeli, iş makinası ehliyeti için vakıf payı ödemeniz istenebilir.

 

Forklift Ehliyeti Alma Süreci Nasıldır?

 

Şimdi geldik işin evraktan bağımsız kısmına. Evrakları tamamladıktan sonra G sınıfı ehliyeti almak için bir iş makinası kursuna kaydolmanız gerekir. İş makinasına uygunluk ehliyeti almanız gerektir. Bu kurslarda size teorik eğitimler verilir önce. Teorik eğitimler tamamlandıktan sonra direksiyon eğitimlerine gelir sıra. Tüm dersler tamamlandıktan sonra size bir tarih verilir ve bu tarihte teorik ders ve direksiyon sınavlarına girmeniz istenir. Bu sınavlardan geçer not aldığınızda artık ehliyet alabilirsiniz. Bu aşamada ehliyet alma hakkına sahip olan kişiler, gerekli olan harcı yatırdıktan sonra belgelerini alabilirler.